При нормални обстоятелства щитовидната жлеза функционира достатъчно гладко, че да не създава никакви проблеми и оплаквания. Дори малки отклонения от нормалната й функционалност обаче неизменно провокират здравословни проблеми. Един от ключовите фактори за влошаване на функциите й е нерационалното хранене.
Има храни, които водят до хиперфункция на щитовидната жлеза, или потискат активността й. Разбира се, има и хранителни продукти, които помагат за поддържане функциите на жлезата в норма. Ще представим няколко ключови представители и на двете групи.
Вредни храни за щитовидната жлеза
Сред най-противопоказните за здравето на щитовидната жлеза са процесираните и т.нар. бързи храни. В състава им често присъстват изкуствени добавки, които влошават дейността на ендокринната система и водят до хормонален дисбаланс. Нивата на тиреоидния хормон, продуциран от щитовидната жлеза, не правят изключение.