IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Брюква или руска ряпа - за какво помага?

Богата е на важни витамини и минерали

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Брюква е кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Родината ѝ е Северна Америка. Този странен зеленчук е кръстоска между зеле и бяла ряпа. Известна е с много различни имена по света – жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа.

Брюквата има кръгла форма. Кората ѝ е лилаво-зелена, а вътрешността жълто-оранжева. Вътрешността на брюквата се приготвя по подобен на картофите начин – варена, печена или под формата на пюре.

Какви хранителни вещества притежава брюквата?

Особеният кореноплоден зеленчук е много богат на манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк. В състава ѝ влизат много важни витамини – С, Е, К и цялата група витамини В.

Освен всички тези полезни вещества брюквата е богата на каротеноиди и глюкозинолати.

Благодарение на този невероятно полезен коктейл от минерали, витамини и съединения, брюквата има своите незаменими ползи за здравето. Кои са те?

Полезна е в превенцията на рак

Разнообразният състав на антиоксиданти в брюквата я прави полезна в борбата с туморните образувания. Глюкозинолатите са редки съединения, съдържащи сяра, които доказано повлияват добре съществуващите в организма тумори.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата