Брюква е кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Родината ѝ е Северна Америка. Този странен зеленчук е кръстоска между зеле и бяла ряпа. Известна е с много различни имена по света – жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа.
Брюквата има кръгла форма. Кората ѝ е лилаво-зелена, а вътрешността жълто-оранжева. Вътрешността на брюквата се приготвя по подобен на картофите начин – варена, печена или под формата на пюре.
Какви хранителни вещества притежава брюквата?
Особеният кореноплоден зеленчук е много богат на манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк. В състава ѝ влизат много важни витамини – С, Е, К и цялата група витамини В.
Освен всички тези полезни вещества брюквата е богата на каротеноиди и глюкозинолати.
Благодарение на този невероятно полезен коктейл от минерали, витамини и съединения, брюквата има своите незаменими ползи за здравето. Кои са те?
Полезна е в превенцията на рак
Разнообразният състав на антиоксиданти в брюквата я прави полезна в борбата с туморните образувания. Глюкозинолатите са редки съединения, съдържащи сяра, които доказано повлияват добре съществуващите в организма тумори.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.