Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето защо е важно да се грижим за неговото здраве. Решаване на ребуси, познавателни игри, хобита, четене на книги, всичко това поддържа мозъка активен.
Но не бива да забравяме и за начина си на хранене и ежедневните навици, които също оказват влияние върху нашите когнитивни функции.
Според учени до 2030 г. деменцията ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. За щастие можем да намалим риска от заболяването, намалявайки до минимум консумацията на определени храни, вижте кои.
Захарните напитки
Повечето хора не могат без кола, сода, сокове от кутии, газирани подсладени напитки. Високият прием на захарни напитки не само разширява талията, увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, но има и отрицателно въздействие върху мозъка.
Прекомерният им прием увеличава риска за развитие на диабет тип 2, за който се установява, че повишава риска от болестта на Алцхаймер. В допълнение, по-високите нива на захар в кръвта могат да увеличат риска от деменция, дори при хора, които не страдат от диабет.
Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп (HFCS), който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза.
Високият прием на фруктоза може да доведе до метаболитен синдром, който в дългосрочен план крие риск от деменция.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.