Разкриването на здравните ползи от червеното вино обикновено се ограничава единствено до споменаване благоприятния му ефект върху дейността на сърцето, което е доказано отдавна. Днешният ден обаче предоставя възможност да обърнем по-комплексно внимание на древната напитка и да разкрием още един много позитивен ефект от консумацията й.
Червеното вино все по-често се разглежда и като богат източник на пробиотици за стимулиране на чревната флора и подобряване дейността на чревния тракт.
Популярността на пробиотичните бактерии в последните години нарасна значително и те се добавят към състава на най-различни храни. Има обаче и хранителни продукти, които са естествено богати на пробиотици. Такива са повечето ферментирани храни и, успоредно с киселото мляко, червеното вино е водещ сред тях.
Ферментацията на гроздето позволява бурно развитие на полезните за чревната флора бактерии, които обаче се унищожават с процеса на дестилация и така най-високо е съдържанието им именно във винените продукти. Освен това полифенолните съединения в червеното вино стимулират растежа на полезните микроорганизми в червата (бифидобактерии и лактобацили) и потискат растежа на потенциално опасните такива.