IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Червено вино с вечерята. Полезно ли е?

Една чаша от елексира помага за толкова много неща...

Reuters

Разкриването на здравните ползи от червеното вино обикновено се ограничава единствено до споменаване благоприятния му ефект върху дейността на сърцето, което е доказано отдавна. Днешният ден обаче предоставя възможност да обърнем по-комплексно внимание на древната напитка и да разкрием още един много позитивен ефект от консумацията й. 

Червеното вино все по-често се разглежда и като богат източник на пробиотици за стимулиране на чревната флора и подобряване дейността на чревния тракт.
 
Популярността на пробиотичните бактерии в последните години нарасна значително и те се добавят към състава на най-различни храни. Има обаче и хранителни продукти, които са естествено богати на пробиотици. Такива са повечето ферментирани храни и, успоредно с киселото мляко, червеното вино е водещ сред тях. 
 
Ферментацията на гроздето позволява бурно развитие на полезните за чревната флора бактерии, които обаче се унищожават с процеса на дестилация и така най-високо е съдържанието им именно във винените продукти. Освен това полифенолните съединения в червеното вино стимулират растежа на полезните микроорганизми в червата (бифидобактерии и лактобацили) и потискат растежа на потенциално опасните такива.
 
Още за ползите на червеното вино може да прочетете в Puls.bg
 
 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата