Ултравиолетовото е цветът на 2018-а година. Да разгледаме този цвят не само откъм модната му страна, но и откъм здравословната.
Редица изследвания доказват, че тъмнолилавите храни имат завидни качества. Те съдържат големи количества витамини, антиоксиданти, фенолни съединения и минерали.
Ето защо учените и лекарите препоръчват диета, богата на лилави хранителни продукти.
Кои са най-полезните сред тях?
Къпини
Те са препълнени с витамини С, А, Е и група В. Невероятно богати са на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, така важни за неутрализирането на окислителните процеси. Тези вещества могат да предотвратят заболявания на очите, сърдечносъдовата система, рак, проблеми с паметта.
Боровинки
Боровинките са вкусни малки топчета с тъмнолилав цвят и много заслуги за здравето. Съдържат големи количества желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк, витамин К.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.