Факт е, че много от добавките към храната, които се означават с буква Е и няколко цифри след нея, са потенциално опасни за здравето и някои от тях не са одобрени за ползване в Европейския съюз.
Факт е обаче и това, че сред Е-тата, които откриваме на етикетите на храните, има и такива, които са не само безопасни, но и полезни в определени дози. Именно в тази група попада Е101.
Е101 всъщност е кодът на витамин В2 - рибофлавин, с който той се обозначава в хранителната индустрия.
Всички добавки, които се означават с Е и първа цифра 1, представляват бои, ползващи се за оцветяване или подобряване цвета на хранителните продукти. Е101 придава характерен жълт цвят на храните, в които се включва. Той се дължи на специфичното жълто оцветяване след оксидиране на рибофлавина. Именно в оксидираната си форма рибофлавинът се ползва като боя в хранитлената промишленост.