Познаваме добре обикновените жълти картофи, както и червените, и сладките. Чували ли сте обаче за лилави картофи? Те са по-рядко срещани, но заслужават специално внимание на трапезата заради многобройните си ползи за здравето.
Какво представляват лилавите картофи?
Те са особена кръстоска между обикновените и сладките. Произхождат от Перу и са били пренесени в Европа от Латинска Америка.
Лилавите картофи са малко по-малки от обикновените, с леко издължена форма. Цветът им е наситенолилав като този на червеното цвекло.
Нетипичният за картофи цвят се дължи на натрупването на антоцианини – вид антиоксиданти, които придават характерния цвят на гроздето, виното и други.
Вкусът на лилавите картофи също е по-различен от този на обикновените. Той е по-малко восъчен и по-сух от този на жълтите и червените картофи.
Хранителни качества на лилавите картофи
Богати са на фибри и растителни протеини. Имат относително ниско съдържание на калории, което ги прави диетични. Лилавите картофи са богати на калий, витамин С и други витамини. Много добър източник на антиоксиданти са, което ги прави полезни в борбата със свободните радикали.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.