Нов интересен страничен ефект от затлъстяването доказват учени от университета Корнел в САЩ. С помощта на лабораторни тестове те установяват, че хората със затлъстяване не могат да усетят истинския и пълен вкус на храната, която консумират. Данните сочат, че причина за това е прогресивната загуба на вкусови рецептори по повърхността на езика, успоредно с нарастването на теглото.
Интересните данни съвпадат с информацията, събрана от предишни проучвания по темата – хората с наднормено тегло постепенно губят своите вкусови усещания.
Научен екип от университета Корнел решават да разнищят този феномен и насочват усилията си към установяване на причините за възникването му. И усилията им дават резултати. Те бяха публикувани наскоро в журнала PloS Biology и насочват вниманието към един от основните негативни ефекти на затлъстяването – повишаването риска от възпалителни заболявания.
Учените установяват, че възпалителните реакции, отключвани вследствие на натрупаните излишни мазнини, водят до увреждане на вкусовите рецептори по повърхността на езика и безвъзвратното им загиване. Лаборатоните наблюдения сочат, че хората със начална форма на затлъстяване имат с около 25% по-малко активни вкусови рецептори по езика си.