Руколата е един от най-често консумираните зеленчуци. Обичаме да я хапваме през цялата година. Тя има не само интересен вкус, но и редица ползи за здравето.
Листното зелено растение ни осигурява добри количества важни хранителни елементи, сред които витамини К, А, калий, манган, желязо и калций.
Редовната ѝ консумация благоприятства състоянието на костите и намалява риска от развитието на ракови клетки. Още за нейните ползи може да прочетете в следващите редове.
Детоксикира
Руколата е богат източник на антиоксиданти, които се борят с вредите нанесени от свободните радикали.
Антиоксидантите функционират, за да поддържат здравословен баланс на ензимните реакции в клетките, докато активно търсят и разрушават свободните радикали. Също така, тези важни елементи подсилват защитата на организма срещу настинка, рак, сърдечни заболявания и преждевременно стареене.
Укрепва имунната система
Руколата е богата на витамини и минерали, които подпомагат имунната система. Тялото се стимулира да създава бели кръвни клетки с помощта на медта в руколата. Също така, консумацията ѝ ще ви осигури витамин С, за който знаем, че ни прави по-здрави и енергични.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.