Добре известно е колко важно е да се храним балансирано и редовно да си набавяме достатъчни количества от най-важните хранителни вещества. За съжаление, това се оказва непосилна задача за много хора и днес хранителните дефицити са сред най-честите причини за здравословни проблеми в глобален аспект.
Въпреки че много лесно може да бъдат набавени с достъпни храни, много от важните за здравето витамини, макро- и микроелементи отсъстват от менюто на милиони хора по света, включително и у нас. Проучване на американски учени сред статистическите данни показва кои са най-честите хранителни дефицити. Оказва се, че голяма част от световното население редовно не си набавя с храната достатъчно количество от 2 жизненоважни минерали и 1 витамин.
Дефицит на желязо
Това е най-често срещаната форма на хранителен дефицит. По данни на Световната здравна организация около 30% от хората по света не консумират редовно храни, богати на желязо и са изправени пред риск от развитие на анемия и други здравословни проблеми. Редовният прием на желязо с храната е важен за поддържане на кръвотворните функции с достатъчно производство на еритроцити и хемоглобин в организма. Статистиката сочи, че дефицит на желязо се установява по-често сред жените.
Дефицит на калций
Около една трета от тийнейджърите и над 10% от хората в останалите възрастови групи не си набавят достатъчно калций с храната.