Световната здравна организация (СЗО) оповести план, чрез който ще опита да елиминира трансмазнините от хранителния режим на световното население в рамките на следващите 5 години. Планът е част от дългосрочната програма на водещата здравна институция за овладяване разпространението на хроничните заболявания в световен план.
Според скорошен доклад на СЗО елиминирането на трансмазнините е ключов фактор за профилактика на някои от водещите причини за смъртност на населението в световен план. Здравните специалисти асоциират редовната консумация на този тип мазнини със смъртността на поне 500 хиляди души годишно, вследствие на различни сърдечносъдови проблеми.
Здравните власти считат, че петгодишният срок за окончателно елиминиране на трансмазнините е реално постижим, защото много страни вече водят активни програми в тази насока. В Дания например мерки за сериозно намаляване съдържанието на трансмазнини в търговките храни се предприемат от 15 години. САЩ и още над 40 други страни вече също са стартирали подобни програми. Нагледен пример за очаквания позитивен ефект на тази мярка може да се вземе от опита на здравните власти в Ню Йорк, САЩ. Там през 2006 г. беше забранено в ресторантите да се сервират храни с трансмазнини. Статистиката сочи, че 10 години по-късно количеството на трансмазнините в кръвта на средностатистическия американец е спаднало с поне 60%. Ползите за здравето в случая се считат за безспорни.