Тя има богат вкус, сочна е и може да я хапвате така или да я добавяте към смути рецепти, полезни закуски. Папаята – "плодът на ангелите" (така я нарича Христофор Колумб), който не само добавя повече вкус и цвят в храненето ни, но ни помага да подобрим здравословното си състояние.
Така например, химопапаинът – ензим, който се съдържа в нея, спомага за намаляване неразположенията свързани с остеопорозата и артрита. Споделяме още 10 причини да я консумирате по-често.
Намалява риска от рак
Папаята е богат източник на антиоксиданти, фитонутриенти и флавоноиди, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Някои проучвания свързват консумацията на папая с намален риск от развитието на рак на дебелото черво и простатата.
За добро храносмилане
Измежду екзотичните плодове, папаята е един от най-полезните за добро храносмилане.
Наличието в нея на папаин, който е храносмилателен ензим, спомага за подобряване на храносмилането, особено на протеините. Ако те не се усвояват правилно, могат да причинят редица проблеми като запек, трупане на излишни мазнини, артрит и други.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg