Лошият дъх от устата често поставя хората в неудобно положение, тъй като е знак на лоша орална хигиена. Редовното почистване на зъбите и на езика са първите стъпки за борба с лошия дъх.
Експерти в областта на хранителната индустрия подчертават за доброто действие на някои напитки в борбата с лошия дъх от устата.
Лошият дъх най-често е резултат от увеличени количества на бактерии в устната кухина и тяхното действие върху хранителните остатъци, кръв или тъканите в устата.
В устата могат да се заселят и свръхразвият бактерии по гърба на езика и пародонталните джобове, които не са характерни за резидентната микрофлора.
Бактериалната колонизация по фисурите, ямките, апроксималните части, венечните джобове, по гърба на езика е основен източник на лошия дъх. Също така той се повишава при ненапълно пробил мъдрец, върху който се получава капаче, обхващащо част от дъвкателната му повърхност.