Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини от растителен произход са семената от чия. Те се нареждат на едно от първите места след рибата, като плюс полезните мазнини доставят на организма и антиоксиданти, фибри и полезни растителни протеини.
В стремежа си да приемат повече от важните за здравето мастни киселини, много хора се обръщат към чията. Тъй като тя не е сред традиционните продукти по нашите географски ширини идва въпросът как да я приемаме.
Какви разнообразни начини за включване на чията в менюто съществуват? Ето няколко варианта.
1. Съчетайте я с комбуча.
Добавете една супена лъжица чия в бутилка с комбуча, ако сте почитатели на тази полезна ферментирала напитка. Получената смес е бърз начин за повишаване на енергийните нива рано сутрин вместо кафе. Освен това зарежда организма с много незаменими хранителни елементи.
2. Разтворете в растително мляко.
Ако използвате бадемово или соево мляко, разтворете чията си в него. Тази комбинация увеличава приема на полезни протеини в менюто. Разбира се, възможно е да комбинирате чията и с животинско прясно мляко.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.