Наименованието на цейлонския чай идва от Цейлон – името на Шри Ланка до 1972 година. Климатичните условия в страната са много подходящи за отглеждането на този вид чай, който се предлага в три варианта – черен, бял, зелен.
Черният цейлонски чай има мек, приятен вкус, напомнящ на цитрусовите плодове. Зеленият е по-пикантен, ароматен и има по-високо съдържание на антиоксиданти. Белият цейлонски чай е най-скъп, защото се обработва изцяло на ръка и изисква много слънце.
За какво помагат и трите вида цейлонски чай? Какви са неговите здравословни ползи?
Отслабване
Едно от най-хубавите неща на цейлонския чай е неговата способност да стимулира метаболизма, което го прави чудесен инструмент за онези, които се борят с килограмите.
Повишава имунитета
Цейлонският чай помага на имунната система да работи добре, благодарение на антиоксидантите в него. Те намаляват оксидативния стрес, влияещ върху имунитета.
Подкрепя здравето на сърцето
Цейлонският чай съдържа много добри количества калий, което е решаващ фактор за здравето на сърцето. Калият помага за отпускане на напрежението в сърцето и стените на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и поддържа здравословни нива на холестерол.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.