Консумирането на голямо количество грейпфрути може да предизвика рак на гърдата, показват изследванията на американски учени от университетите на Южна Каролина и Хаваите, предаде BBC.
В проучването са участвали 50 хиляди жени в периода след настъпване на менопауза.
Резултатите са показали, че при жените, които изяждат по половин и повече грейпфрута на ден, рискът да заболеят от рак на гърдата се увеличава с 30%, отколкото при тези, които въобще не са хапвали цитрусовия плод.
Проблемът се състои в това, че грейпфрутите повишават нивото на естроген в кръвта. Този хормон е способен да увеличи рязко скоростта на развитие на злокачествени образование в млечните жлези.
Едновременно с това учените подчертават, че тази теория се нуждае от по-детайлни изследвания, за да бъде потвърдена.