Девесилът е подправка, която се използва у нас, както и в кухните на много народи в Европа и Азия. Той е многогодишно растение от семейството на моркова и магданоза. Използва се като подправка за супи, агнешко месо, риба, различни салати и разядки.
Освен особеният вкус, девесилът притежава и някои активни лечебни вещества, които го правят много полезен за здравето. Той съдържа камфор, лимонен, кумарини, лецитин, органични киселини и полифеноли.
За какво е полезен девесилът?
Има антиалергични свойства
Благодарение на противовъзпалителните и успокояващи свойства, девесилът има ефекти и при алергични реакции. Кверцетинът в него намалява имунния отговор, като действа подобно на инхибитор на хистамините в тялото. Симптомите на хрема, сълзене, дразнене в гърлото намаляват.
Полезен е за кожата
Успокояващите свойства на девесила играят важна роля и за кожата. Приложен директно върху нея той облекчава различни раздразнения. Антиоксидантите в него проникват в кожата и я успокояват. Действа добре при екзема, псориазис, както и срещу бръчки.
Помага при проблеми с дихателните пътища
Девесилът действа като отхрачващ агент, помагащ при кашлица и болно гърло. В девесила се съдържа евкалиптол, който има успокояващо и отхрачващо действие, намаляващо възпалението в тъканите на дихателните пътища.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.