Трънката е широко разпространено диво растение по нашите ширини. Много хора я смятат за отровна, защото расте почти навсякъде без надзор, а лилаво-сините ѝ ситни плодчета много наподобяват тези на боровинката. И тъй като много хора погрешно смятат, че трънката е отровен близнак на боровинката, не посягат към нея.
Всъщност трънката е много полезен диворастящ плод. Тя принадлежи към семейство Розови, част от които е и сливата. Разпространена е не само почти по цялата територия на България, но и в други части на Европа, Западна Азия и Северозападна Африка.
Трънката се разлиства през март и април. Вирее в гори и храсталаци, около крайградски пътища, в зоните на ниските гори в низините предимно на около 1200 метра надморска височина.
Растението все пак съдържа две отровни вещества – амигдалин и пруназин. Те обаче не са опасни за здравето в малки количества.
Цветовете на трънката съдържат полезни флавоноиди, цианогенни гликозиди и захари. Плодовете също са богати на глюкоза, захароза, пектин, антицианови багрила, витамин С и органични киселини.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.