Есенно-зимните месеци – период на спад на имунитета, настинки, грип, по-забавен метаболизъм. Тялото ни се нуждае от повече витамини, минерали, здравословни храни и детоксикация.
Освен консумация на лук и чесън, кои други храни могат да ни помогнат да бъдем в добра форма и да засилим защитните сили на организма?
Тиква
Печена или варена, тиквата е не само вкусна, но и много полезна за организма. Консумацията ѝ ни осигурява фибри, но тъй като има малко калории се грижи и за нашата фигура. В допълнение тиквата съдържа много витамини и минерали, които са необходими за нормалното функциониране на тялото.
Сред едни от най-важните хранителни елементи в нея са пектиновите влакна и биофлавоноидите, благодарение на които тялото нормализира нивата на холестерола в кръвта. Ето защо я включете във вашия детокс план.
Червено цвекло
Кореноплоден зеленчук, който е добре да присъства във вашето есенно-зимно меню, за прочистване на организма. То е богато на беталинами – растителни пигменти, на които дължи своя ярък цвят. Тези пигменти имат мощни противовъзпалителни и противогъбични свойства, спомагат за възстановяването на клетъчната структура на черния дроб, прочистване на жлъчните пътища, червата, кожата и тялото като цяло.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.