По време на бременност калорийният прием се увеличава в сравнение с периода преди зачеване. Бременната трябва да получава около 300-350 допълнителни калории на ден. Тя се нуждае от меню, което да ѝ осигурява разнообразно хранене, да ѝ доставя всички важни хранителни вещества, за да поддържа нормално тегло и енергийни нива.
Закуската, обядът и вечерята са задължителни, но какво може да хапвате между храненията, ако почувствате силен глад?
Вижте няколко здравословни идеи за леки закуски между храненията.
Ябълки/банани, фъстъчено масло и сухари
За бременни жени най-добрите закуски между храненията са тези, които обединяват поне две групи храни. Приемайки протеини, фибри и здравословни мазнини, ще останете сити и енергични. Нарежете си 1/2 ябълка и я намажете с фъстъчено масло.
Може да замените ябълката като си намажете с масло един пълнозърнест сухар. За предпочитане е да ползвате фъстъчено масло, което да е био, без добавени овкусители. По желание може да го редувате с орехов, бадемов или сусамов тахан.
Кисело мляко с ядки и плодове
Бременната трябва да консумира всекидневно млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, така че да се намали рискът от дефицит на калций. Обичате ли натурално кисело мляко? То е чудесно за закуска. Добавете към чаша от него 1-2 супени лъжици сурови смлени ядки, които ще ви осигурят протеини и фибри. По желание може да добавите и нарязани плодове или стафиди. Те ще ви помогнат да имате редовен стомах и да намалите риска от запек.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.