В ежедневието използваме различни мазнини като зехтин, олио, масло, кокосово масло, свинска мас. Една малко позната мазнина е козята мас. Тя има високо съдържание на мастни киселини, калории, но има противовъзпалителни свойства. Козята мас ни осигурява важни хранителни елементи, сред които витамини А, С, D, Е, витамини от групата В, калций, магнезий, фосфор, мед и манган, както и антиоксиданти и коензими. Това е една уникална комбинация.
Как да изберем качествена козя мас?
Ако маста е със срок повече от 6 месеца, добре е да я ползваме за външна употреба. Също така, свежият продукт е бял на цвят, без съмнителна миризма. Ако маста е сива или жълта, вероятно не е в срок на годност.
За какво се ползва козята мас, освен за кулинарни цели?
В народната медицина козята мазнина се употребява за различни цели. Намира приложение при треска, за облекчаване симптомите на туберкулоза. Външно, помага при изгаряния, заздравяване на рани, измръзвания.
За облекчаване на кашлицата
Козята мас може да се използва при кашлица и температура. Може да си приготвите напитка от топло мляко, към която да добавите една чаена лъжичка мас и мед. Напитката се приема два пъти на ден в продължение на 5 дни. С козя мас може да намажете и гърдите и гърба, след което да се увиете топло.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.