IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Тъпчем се с генномодифицирани салами и качамак

На пазара у нас се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, колбаси; учените твърдят, че консумацията им не е вредна, но не е и полезна

Тъпчем се с генномодифицирани салами и качамак

На българския пазар се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, соево брашно, колбаси и соеви изолати, съобщи Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор.

Голяма част от генномодифицираните храни са внос, но всеки разрешен от Европейския съюз продукт може да се пусне законно на българския пазар, посочи Тенев.

Няколко са разрешените от ЕС генномодифицирани организми и хранителни продукти.

Това са предимно няколко хибрида царевица, соя и рапица.

Тези култури много рядко се консумират директно и главно се използват за производството на преработени храни.

Въпреки това има вид генномодифицирана сладка царевица, която е разрешена за директна консумация от човека, добави Тенев.

От началото на годината в районните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната са извършени над 500 проби.

Спрян е внос в България на 600 кг. ориз от Италия.

Най-голямо количество неразрешен генномодифициран материал се произвежда в САЩ и Аржентина.

Ако храните съдържат или са произведени от генномодифицирани организми, това трябва да бъде обоначено на етикета им.

Изследвания показват, че няма преки доказателства генномодифицираните храни да имат неблагоприятен ефект върху здравето на хората, но учените са обезпокоени от това, че не може да се направи дългосрочна прогноза за въздействието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата