Елдата, позната още като гречка, е една от най-полезните зърнени храни, които не съдържат глутен, но е богата на фибри. Консумацията ѝ спомага за подобряване състоянието на кожата, ноктите и косата, благодарение на витамин Е, който се съдържа в нея. Манганът, на който е богата, подобрява кръвообращението, благодарение на което кожата става блестяща и свежа, докато антиоксидантите и флавоноидите забавят стареенето ѝ. Освен това, елдата има нисък гликемичен индекс. Ако все още не сте я направили част от вашето меню, вижте няколко добри причини да го направите.
Подходяща за диета
Ако страдате от наднормено тегло и искате да отслабнете, включете в диетата си каша с елда. Тя е питателна, а в 100 грама сварена елда има само 110 калории. Сложните въглехидрати, които се съдържат в нея, осигуряват енергия и ситост за по-дълго време. Освен това, елдата спомага за елиминирането на токсините. Може да я комбинирате с плодове, мед, ядки, да я добавите към салати.
За здрави кръвоносни съдове
Елдата е богата на важни хранителни елементи като магнезий, желязо, калий, селен. Те укрепват кръвоносните съдове и намаляват риска от развитие на различни патологични състояния. Тази суперхрана съдържа кверцетин, който помага за пречистване на кръвоносните съдове.
Редовната консумация на елда спомага за понижаване на холестерола, благодарение на полиненаситените мастни киселини. Не на последно място, тя е богата на желязо, което е необходимо за нормалното функциониране на кръвоносната система.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.