IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Смокини - пълни с витамини и фибри

Вижте кои са ползите от консумацията на сладкия плод

IStockphoto

IStockphoto

Смокините са от плодовете, които се намират в изобилие по пазарите в края на лятото и началото на есента. Благодарение на голямото количество естествени захари, фибри, белтъчини, мазнини и смилаеми въглехидрати, те са любими на много хора. Пресни или под формата на сладко, смокините изкушават с техния специфичен вкус.

В 100 грама пресни смокини има 74 ккал; 19 г въглехидрати; 0,7 г протеин; 0,3 г мазнини; 3 г фибри. Плодът е богат на витамините А, В1, В2, както и на минералите манган, калций, желязо, фосфор, натрий, калий и хлор. Когато се изсушат, нивото на тези вещества се увеличава.

Мощен антиоксидант

Сушените смокини имат по-голямо количество феноли, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са естествени антиоксиданти. Те прочистват тялото от токсини, борят се с оксидативния стрес и предпазват очите от някои болести.

Помагат при анемия

Консумацията на смокини може да спомогне за производството на повече червени кръвни телца. Причината е, че сладкият плод съдържа желязо, което предотвратява анемия.

За по-здрави кости

В мекия и месест плод се съдържат витамин К2, калций и магнезий. Тези три елемента се грижат за заздравяването на костите и ставите. Доказано е, че калцият се усвоява по-лесно благодарение на магнезия.

Още за полезните свойства на смокинитечетете в Tialoto.bg 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата