Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за готвене, но не всички имат еднакво добри свойства след термична обработка, като например зехтинът екстра върджин, който е подходящ повече за сурова консумация, както и кокосовото масло, което пък оставя кокосов дъх в ястия.
Олиото или масло от оризови трици е един чудесен избор, който можете да направите за вашата здравословно приготвена домашна храна. С него може да се готви и същевременно да се добавя в пресни салати, дори десерти. Лекият му вкус на ядки не разваля общото "звучене" на ястието, което приготвяте, а при термична обработка това олио не губи свойствата си.
Олиото от оризови трици се прави при студено пресоване на люспите на ориза при рафиниране, където всъщност се намират и всички хранителни вещества в него. Затова е и толкова полезно.
За какво всъщност е полезно олиото от оризови трици?
Предпазва сърцето
Това олио е богато на омега-3 мастни киселини. В него се съдържат полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които повлияват положително нивата на лошия холестерол и стимулират добрия. Това предпазва от влошаване на липидния профил, намалява риска от образуване на твърди плаки и полепването им по кръвоносните съдове.
Подмладява
С течение на годините кожата губи своята еластичност и блясък. И тъй като олиото от оризови трици е богато на подхранващи и дълбоко хидратиращи мастни киселини, то се отразява чудесно и върху кожата, като действа отвътре. Освен това, една от активните съставки на това олио, оризанол, стимулира растежа на клетките на капилярите, като подобрява кръвообращението във всички слоеве на кожата, правейки я по-млада.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.