Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, следователно и по-скъпа. Ако я откриете обаче, не се колебайте да си я набавите, защото както белите аспержи, така и зелените са изключително полезна храна. Те заслужават специално място на трапезата ви, като добавка към различни ястия, гарнитура или част от зеленчуковите ви гозби. Идеално допълнение към месо и риба.
Аспержите са много богати на растителни протеини. Съдържат много малък брой калории и въглехидрати, което ги прави много полезен зеленчук.
Освен това са силно алкална храна, която балансира електролитите в организма и намалява опасната киселинност.
В аспержите се съдържат още витамините А, Е, К, С, минералите селен, магнезий, цинк, манган, желязо, както и почти всички витамини от група В.
За какво са полезни аспержите?
Диабет
Аспержите помагат в контрола на кръвната захар и инсулина. Те понижават нивата на киселинност, което подобрява значително чувствителността на клетките към инсулина. Това намалява риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.
Черен дроб
Аспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg