IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

6 консервирани храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите са изключително важни за здравето

Снимка: istock

Снимка: istock

Храните в консерва са вредни. Така сме свикнали да смятаме заради множество митове и легенди по темата. Затова и много хора избягват консумацията на консервирани храни. Жалко, защото в някои отношения храните в консерва могат да имат даже повече ползи, отколкото пресните или замразените им еквиваленти.

Така е с антиоксидантите в тях. Оказва се, че процесите на консервация имат стимулиращ ефект за повишаване концентрацията на антиоксиданти в някои храни, по-специално за веществата лутеин, бета-каротин и ликопен. Консервираните храни, които съдържат тези антиоксиданти, имат по-висока концентрация на съответните вещества, отколкото в прясно състояние.

Това показва изследване, публикувано в European Journal of Medicine Chemistry от 2015 година.

Антиоксидантите са изключително важни за здравето, защото се борят с оксидативния стрес и потискат системните възпаления в тъканите и органите, имат свойството да се борят с предракови и ракови заболявания, сърдечносъдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми.

Кои са храните, които съдържат повече антиоксиданти, ако са консервирани?

Тиква

Приготвянето на тиквата е доста трудоемко и може да направи цялата кухня за почистване след това. По-лесният вариант – купуването на тиква в консерва, е и по-здравословен. В консервираната тиква се съдържат до 3 пъти повече антиоксиданти в сравнение с прясната. Тиквата е богата на бета-каротин, който нашите тела трансформират във витамин А. Този витамин е незаменим участник в процесите, касаещи зрението, имунната система и кожата.

Когато избирате консерва с тиква, внимавайте да не съдържа добавени захари. Четете добре етикетите.

Домати

Доматите също са с по-високо съдържание на антиоксиданта ликопен, когато са в консервирано състояние. Консумацията на консервирани домати стимулира абсорбцията на желязо в организма, благодарение именно на концентрацията на ликопен в тях.

Кайсии

Кайсиите са богати на витамини и антиоксиданти, по-специално бета-каротин. Когато купувате консерва с кайсии, също трябва да внимавате да няма добавена захар, което всъщност крие различни здравословни рискове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата