Тиквата е един от най-здравословните плодови зеленчуци, както ги наричат условно. Тя, както и тиквеното семе, са препълнени с витамини и антиоксиданти, които са важни за бременните жени и развиващия се плод. Тиквата е подходяща храна по време на бременността и е важно да бъде включвана редовно в здравословната диета в този период.
Тиквата и тиквеното семе могат да допринесат за контрола на кръвната захар, което е важно за превенцията на гестационен диабет. Полезни са за работата на червата и съдържат редица важни за развитието на плода хранителни вещества.
1. Тиквата е отличен източник на минерали и витамини.
Най-важната причина, поради която бременните жени да консумират тиква и нейните семки по време на бременността си, е богатото наличие на витамини и минерали в тях. Бета-каротинът, на когото тиквата дължи оранжевия си цвят, е необходим за синтеза на витамин А в тялото. Той е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията и свободните радикали.
Тиквата е добър източник на желязо, което е особено важно за бременните жени, тъй като по време на бременността лесно се губи.
Витамин С в тиквата и тиквените семки допринася за повишаване на защитните сили на имунната система. Тиквата е източник още на антиоксиданти, витамин В6, цинк, протеини.
Най-добрата новина е, че тиквата е бедна на калории и богата на фибри, което е важно за контрола на теглото по време на бременността.
2. Допринася за контрола на кръвната захар.
Тиквата и семената ѝ допринасят за контролирането на нивата на кръвната захар и инсулина както по време на бременността, така и по принцип, защото съдържат много фибри. Богатото наличие на фибри и полезни въглехидрати балансира и стабилизира нивата на глюкозата в кръвта и същевременно подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Този механизъм допринася в превенцията на гестационен диабет.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.