IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Веганите - с какви продукти да внимават

Необходимо е да си набавят витамин В12

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Все по-често специалисти алармират, че е добре да се стремим към безмесна храна. По този начин не само се грижим за здравето си, но и за планетата. Все пак, ако се решите да промените начина си на живот и станете веган, има някои неща, които е важно да знаете.

Ясно е, че безмесната храна носи своите големи ползи за здравето. Благодарение на този специален режим на хранене човек може да отслабне и да понижи холестерола си. Също така обаче човек трябва да е наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени, цитирани от Ройтерс.

Ентусиастите, взели решение да станат вегани, освен това трябва да приемат витамин B12. Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдава недостиг на витамина, който недостиг може да доведе до невропатия.

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може да се приема и като добавка под формата на таблетки, пише БТА.

Организаторите на Веганския Януари – британска кампания, участниците в която обещават да се придържат към диета без животински продукти през първия месец от годината, отбелязват, че в инициативата се включват хора от цял свят.

Учени, представили на брифинг в Лондон ползите от веганството, обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на този режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри. Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

Веганското сирене, например, може да е богато на мазнини, сол и калории, и с много ниско съдържание на протеини. „Ако тези продукти изобилстват от наситени мазнини, сол и захар, не може да се очаква да бъдат от полза за здравето“, казва Тим Кей, епидемиолог от Оксфордския университет и веган.

Вижте още за здравето в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата