IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Хапвайте бакла при висок холестерол и анемия

Контролира и кръвното налягане

Снимка: istock

Снимка: istock

Баклата е бобово растение, чиито зърна и шушулки наподобяват тези на зеления фасул и граха. Тя е богата на сложни въглехидрати, растителни протеини и много влакнини, което я прави идеална за отслабване, както и за хора, на които се налага да контролират кръвната си захар. Баклата е здравословен зеленчук, който притежава прекрасни хранителни качества и вкус.

Баклата съдържа още много витамини – С, А, Е, К, В6, В2, В3, В1, както и минералите фосфор, калий, натрий, цинк, магнезий, желязо.

Кои са основните здравословни ползи от баклата?

Потиска симптомите при паркинсон

Според проучване, публикувано през 2013 година, баклата подобрява двигателната активност при страдащи от болестта на Паркинсон, като повишава нивата на допамин в кръвта.

Предотвратява вродени дефекти

Преди бременността и по време на нея жените приемат фолиева киселина, която намалява риска от поява на вродени дефекти при бебетата. Голямото количество витамини от група В в баклата, каквато е и фолиевата киселина, помагат в тази посока. По този начин рискът от проблеми с развитието на гръбначния стълб и мозъка е по-малък.

Подобрява здравето на костите

Коктейлът от важни за костите минерали в баклата допринася за заздравяване на костите и увеличаване на тяхната плътност. Наличието на манган, мед, цинк и калций в този зеленчук помага за подобряване на костната структура. В само 1 чаша с бакла от 100 грама се съдържат невероятните 43 милиграма манган, който е основен компонент за усвояването на калция.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата