IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

6 храни, които стимулират мозъка

Хапвайте спанак

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаем че орехите са едни от най-полезните ядки и храни за здравето на мозъка. Обичаме да ги хапваме така или да ги добавяме в смутита, сосове, ястия, салати и т.н. Вижте с кои други полезни храни може да комбинирате орехите, за да подобрите паметта си.

Зехтин

Изследвания на американски учени сочат че редовната консумация на екстра върджин зехтин, има благоприятно влияние върху здравето на мозъка, защитава го от алцхаймер, поддържа паметта гъвкава и намалява риска от образуването на съдови плаки. Зехтинът е богат на полифеноли, които са важни антиоксиданти, забавящи процеса на стареене на мозъка. Също така, тези полифеноли подобряват метаболизма и чревната микрофлора.

Яйца

Яйцата ни осигуряват холин, който подпомага образуването на нови клетки и има положителен ефект върху нервните окончания. Колкото по-добре преминават нервните импулси в мозъка, толкова по-ефективно ще работи паметта ни. Редовната консумация на яйца ни осигурява и B6, B9, B12 и D.

Витамините от група В намаляват нивото на хомоцистеин. Това е вид аминокиселина, която може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци и увреждане на кръвоносните съдове. Тези витамини, заедно с витамин D, подпомагат усвояването на протеините и влияят положително на мозъчните клетки. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата