Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.
Хранителни качества на нахута
Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като „добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.
Фибрите в нахута също са в едни доста добри количества, което го прави много полезен за усвояването на въглехидратите, за храносмилателния тракт и за полезните бактерии в червата. В една чаша нахут се съдържат около 13 грама фибри. Те са важни и за отслабването и поддържането на нивата на кръвната захар стабилни.
Какво е хранителното съдържание в приблизително една чаша нахут?
- 263 калории;
- 15 г протеин;
- 6 г мазнини;
- 40 г въглехидрати;
- 13 г фибри;
- 8 г захари.
Основни здравословни ползи от консумацията на нахут
Удължава ситостта
Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.