IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Какво е гомасио и защо е любимо на японците

Консумацията ѝ поддържа в добри нива триптофана

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Японците се славят със своето дълголетие. Голям принос за продължителния живот и доброто им здраве има тяхната култура на хранене, а една от тайните им се нарича гомасио (gomashio). Наричат я източната сол или сусамова сол – японска подправка, която е приготвена от нерафинирана морска сол и сусам. Гома е японската дума, която означава сусам, а сио е думата за сол.

В комбинация те придават мек орехов вкус на ястията. С гомасио може да се намали количеството на добавяната сол към основни ястия, салати, зеленчуци, ястия с бобови култури, тестени изделия. Хубавото е, че гомасио може да се намери в специализираните магазини за здравословни храни.

Какви са ползите за здравето от консумацията на сусамова сол?

Сусамовата сол стимулира храносмилателната система, подпомагайки храносмилането. Спомага за по-доброто усвояване на храната.

Гомасио е богата на редица важни хранителни елементи, сред които минерали като желязо, витамини от група В, като В1 и В6, калций, благодарение на сусама, който е изключително богат на него. Също така съдържа калий, магнезий, фосфор, витамин Е, протеини, фибри.

Знаем, че има храни, които ни помагат да поддържаме в баланс нивата на холестерола си, а гомасио е подправката, която можем да добавим към своя списък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата