Обичате ли да хапвате сусамово семе, дори под формата на тахан? Тези малки семена изобилстват от полезни хранителни елементи, а това, което ги прави наистина специални, е че спомагат за нормализиране перисталтиката на червата. Кои други вкусни семена се грижат за доброто ни храносмилане, вижте в следващите редове.
Семена кимион
Кимионът обикновено ни напомня за чудесните домашни соленки, върху които го поръсваме. Според проучване, публикувано в WebMD (2009) семената помагат за намаляване на киселините, при подуване на корема, срещу проблеми с апетита, спазми на стомаха и червата и действат като леко слабително средство. Кимионът може да се добавя към ястия, да се приготвя чай с него или да се консумира под формата на масло. Той е богат на желязо, калций, фолиева киселина, цинк и други важни хранителни вещества.
Семена от чиа
Малките семенца често биват наричани суперхрана. Чиата е чудесен източник на фибри, които подпомагат храносмилането, насърчавайки редовността на червата, което я прави една от най-подходящите храни при запек. В допълнение, семенцата помагат за подобряване на нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането на въглехидратите.
Обърнете внимание на това как се консумират. Не бива да се приемат повече от 2 с. л. семена на ден. Също така е важно чиата да бъде добавена към закуска, като мюсли, овесена каша, смути, кисело мляко, печива, сок, вода, мляко, за да не раздразни стомаха и за да не се задавите, тъй като семената са много малки.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.