Артишокът е един особен зеленчук със специфичен вкус. Широко използван е в средиземноморската кухня, а както знаем, тя е една от най-здравословните в света. Здравословен е и самият артишок. Ето защо е добре да го включваме често в хранителния си режим, за да се възползваме от неговите хранителни качества.
Артишокът е много богат на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да окажат положително влияние върху здравето. Кои са основните здравословни ползи от артишока?
Богат източник на фибри
За да имате здрава храносмилателна, сърдечносъдова и имунна система, трябва да консумирате повече фибри. В допълнение те ще ви помогнат да се справяте с излишното тегло и да контролирате мазнините в тялото си. Консумацията на артишок е прекрасен начин да си набавяте повече фибри, защото е много богат на тези ценни вещества. Те подхранват чревните бактерии и дават енергия. Имат противовъзпалителни свойства, помагат на имунитета и дори подобряват настроението.
Богат на антиоксиданти
Артишокът е много богат източник на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, борят се със свободните радикали в тялото и намаляват риска от развитие на рак. Антиоксидантите са важни в борбата с възпаленията, стареенето на организма и кожата, също така могат да допринесат за по-лесното възстановяване на организма от инфекции и травми заради подпомагането на клетъчната регенерация.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.