Риганът е сред най-популярните подправки. Използва се както в нашата традиционна кухня, така и най-вече в италианската и гръцката. Билката е растение от семейството на ментата. Роднина е и на майорана, мащерката, босилека, градинския чай и лавандулата. Ароматът и вкусът на ригана са превъзходни и пасват идеално на широк спектър от ястия.
Риганът е не просто вкусна подправка. Той е билка с много здравословни ползи за организма. Отварата и етеричното масло от риган имат свойството да облекчават кашлица, астма, алергия, инфекции на респираторните пътища, подобно на камфора. Те могат да бъдат чудесно допълнение към стандартното медицинско лечение на тези състояния.
Риганът може да се използва и за облекчаване на киселини в стомаха, подуване, газове, менструални болки, за намаляване на болките при ревматоиден артрит, при инфекции на пикочните пътища, главоболие, за подобряване на усвояването на глюкозата при диабет, при висок холестерол и при възпаления на венците. Той има широк спектър от противовъзпалителни и успокояващи свойства, които биха допринесли към терапията на тези състояния.
Етеричното масло от риган, приложено външно, може да подпомогне облекчаването на акне, кожни възпаления, пърхот, при мазоли на краката, обриви и зачервявания, мускулни болки.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.