Лещата е бобова култура, добре позната в нашата традиционна кухня. Тя може да се нарече суперхрана заради богатото наличие на полезни хранителни вещества в състава ѝ. И тъй като присъства в нашата кухня от векове, често гледаме на нея като на даденост. Всъщност, лещата е много по-полезна, отколкото предполагаме. Тя е източник на растителни протеини, които древните народи са оценили много преди нас.
Лещата е изключително „гъвкава“. Тя може да бъде превърната не само във вкусна супа, но и в прекрасно предястие, салата, дори в кюфтета от леща. Нейната гъвкавост я прави един чудесен продукт, който да присъства по-често на трапезата. Прекрасно допълнение е както за обяд, така и за вечеря. Може да бъде използвана дори и на закуска.
Какъв е хранителният състав на лещата?
В една чаша сварена леща се съдържат приблизително:
- 230 калории;
- 18 г протеин;
- 1 г мазнини;
- 40 г въглехидрати;
- 358 микрограма фолати;
- 7 мг желязо;
- 16 г фибри;
- 71 мг магнезий;
- 731 микрограма калий;
- 3 мг цинк.
Какви са ползите за здравето от лещата?
Редовната консумация на растителни протеини носи много ползи на организма. Лещата е един от тези източници на растителни протеини, които можете да включвате по-често в менюто. Това намалява риска от преждевременна смърт поради рано настъпили сърдечносъдови заболявания, свързани с прекомерна консумация на месо.
Лещата е полезна за сърцето
Съединенията в лещата са много полезни за сърдечносъдовата система. Те имат свойството да понижават холестерола, което в дългосрочен план намалява риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Лещата е с ниско съдържание на мазнини, което е важно за здравето на сърцето.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.