Редовната употреба на билкови чайове и растителни храни са сред най-важните стъпки за справяне с гастрита. Това твърди диетологът Яна Фрай, цитирана от РИА Новости.
По този начин тя е минимизирала консумацията на месо, което е с високо съдържание на наситени мазнини, както и плътни и лошо смилаеми протеинови влакна и след много години е успяла да победи болестта, предава БНР.
"Човекът по природа не е хищник, така че стомашно-чревният ни тракт не е пригоден за смилане на регулярни количества месна храна. Имаме твърде дълги черва и не толкова висока киселинност на стомашния сок, както при истинските хищници. Несмлените протеини започват да се разлагат, отделят токсини и увреждат стените на стомашно-чревния тракт", обясни Фрай, припомняйки резултатите от проучване на Световната здравна организация, което установи връзка между консумацията на червено месо и рака на червата. "Това също влияе върху обострянето на страдание като гастрита", допълни тя.
Гастритът може да бъде причинен и от редовна консумация на пържени и мазни храни, недостиг на витамини А и В9, както и от стрес, тютюнопушене, алкохол и "лошият навик да сме в хоризонтално положение след обилно хранене", отбеляза диетологът.
В някои случаи гастритът може да доведе до проява на язви и да повиши риска от рак на стомаха.