Билките и подправките са известни със своите полезни свойства. Всяка от тях има здравословно въздействие в различни аспекти. Както канелата спомага за нормализиране на кръвната захар, джинджифилът за облекчаване на гаденето, чесънът в борбата с възпаленията и инфекциите, така шафранът има своите многобройни полезни действия, от които също можете да се възползвате.
Шафранът е една от най-скъпите подправки в целия свят. Това е така, защото процесът на събирането и обработването му е доста трудоемък. Той принадлежи към семейството на Лилиите. За отглеждането, събирането и обработването му са необходими много часове ръчна работа, което оскъпява неговото използване. Но пък си заслужава, защото той е изключително полезен.
Смята се, че шафранът може да допринесе в превенцията на болестта на Паркинсон, както и да насърчи способността на мозъка да трупа нова информация, да подобри паметта и концентрацията, според NDTV Food, цитиран от healthdigest.com.
Какви са ползите за здравето от консумацията на шафран?
Според healthline.com, шафранът съдържа мощни антиоксиданти, благодарение на които мозъкът и нервната система се радват на добро здраве. Антиоксидантите се борят с възпаленията в тъканите, които оказват вредно влияние върху мозъчната дейност. По този начин се подобряват когнитивните и паметовите процеси в мозъка. Освен това антиоксидантите имат свойството и да намаляват риска от възникване на дегенеративни заболявания, отключени вследствие на хронични възпаления, каквито са болестта на Паркинсон и тази на Алцхаймер.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg