IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

9 храни, повишаващи риска от сърдечни проблеми

Вижте ги

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Избягването на вредните храни е също толкова важно, колкото и здравословното хранене с полезни храни. Цялостното здраве до голяма степен зависи от здравето на сърцето. Има някои храни, които имат силно негативно влияние върху работата на сърцето. Редовната им консумация може да повиши сърдечносъдовия риск и да предразположи към по-нататъшни сърдечносъдови проблеми.

Кои са най-вредните храни за сърцето?

Преработени и сушени меса

Преработените и сушените меса са любим деликатес, който обаче е вреден за сърцето. В тези изделия има много наситени мазнини, които повишават сърдечносъдовия риск. Редовната консумация на наситени мазнини повишава холестерола, което е предпоставка за трупане на плаки по съдовете и втвърдяването на стените им.

Рафинирани зърнени храни

Преработените храни са сред най-вредните за сърцето. Те причиняват резки скокове в кръвната захар и инсулина, като по този начин причиняват внезапен натиск върху много органи и системи, включително сърцето. Рафинираните зърнени и тестени храни са пречистени от голяма част от хранителните вещества, протеините, фибрите в тях. Редовната им консумация се свързва с повишен сърдечносъдов риск, според изследване от 2017 година, публикувано в International Journal of Clinical and Experimental Medicine.

Пържени храни

Пържените храни са враг на сърцето. Те са изключително богати на трансмазнини, които значително допринасят за повишаването на сърдечносъдовия риск. Те са един от основните фактори за високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет тип 2, затлъстяване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата