Няколко грама канела в храната нормализират нивото на кръвната захар и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване на шведски учени от университетската болница „Мас“ в Малмьо, предаде ИТАР-ТАСС.
Медиците са наблюдавали група хора, половината от които са получавали за закуска оризова каша с канела, а другата половина – без ароматната подправка.
„Установихме, че тези, които ежедневно консумират тази подправка, имат значително по-добро ниво на кръвна захар. Този показател незначително се е увеличил след хранене и е бил по-стабилен, което е важно за болните от диабет“, заяви авторът на изследването доцент Йоана Хибовиц.
С помощта на ултразвук шведските учени са показали, че след консумация на канела съдържанието в стомаха значително по-бавно е отивало в тънкото черво.
Канелата се произвежда от кората на канеленото дърво – вечно зелено тропическо растение от семейството на лавровите. Кората, добита от дървото, се изсушава под формата на тръбички или ленти.
Съществуват няколко вида от тази подправка.
Канелата влияе положително на храносмилането, преди всичко на работата на стомаха, съдейства за отделянето на стомашния сок, възбужда апетита.
В медицината канелата се използва и като антисептично средство.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.