Колагенът е много важен протеин, който се синтезира в тялото и от който зависи състоянието на кожата, сухожилията, хрущялите и тъканите в тялото. С напредване на възрастта синтезът на колаген в тялото намалява прогресивно.
За да стимулираме синтеза на достатъчни количества колаген е важно да се храним балансирано и да наблягаме на някои храни, без които усвояването на колагена е по-трудно.
Кои са хранителните вещества, от които зависи оптималното усвояване и нормален синтез на колаген в тялото?
Кои са източниците на тези хранителни вещества?
Протеини
Колагенът също е протеин. Като всички протеини, той се състои от аминокиселини. За да осигурите достатъчно протеини в диетата си, включвайте нетлъсто месо, бобови, ядки, семена, тофу, темпе, мляко.
Глицин
Глицинът е най-разпространената аминокиселина в колагена. По-високите нива на глицин в организма подобряват синтеза и усвояването на колаген. Храните, които съдържат глицин, са сусам, слънчогледови семки, тиквени семки, кресон, бобови, спанак.
Цинк
Цинкът е минерал, който има огромно положително въздействие върху кожата. Той играе важна роля в заздравяването на раните, в контрола на акнето, намалява възпалението и стимулира синтеза на колаген.
Храните, които са богати на цинк, са тиквени семки, кашу, пекан, орехи, овес, бобови, пълнозърнести храни, морски дарове, риба.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.