Акуафаба или аквафаба е чудесен заместител на яйцата. Тя е с изцяло растителен произход. Предпочитана е от много хора, които по някаква причина не консумират яйца – вегани, хора с непоносимост към животински протеини, хора, страдащи от различни състояния, налагащи ограничаване приема на яйца.
Какво представлява акуафаба?
Акуафаба е течността, в която са сварени бобови култури – нахут, боб, леща, фасул и всички от това семейство. Оттам идва и наименованието ѝ – акуа (aqua) – вода, и фаба (faba) – боб на латински.
Течността от варенето на бобовите е наситена с изобилие от вещества, които имат огромно разнообразие и могат да се използват успешно като заместител на белтъците. Има фантастични сгъстяващи свойства, благодарение на нишестетата, протеините и разтворените във водата вещества.
Акуафаба може да се направи от всякакъв вид бобови, като видът на избраното бобово растение предопределя и за какви рецепти ще бъде подходяща акуафабата ви. Ето защо акуафабата е съставка в много веган рецепти. Тя се влага и в немалко готови и опаковани продукти, които не съдържат яйца.
Нахутът е една от най-подходящите бобови култури за приготвяне на акуафаба, защото съдържа много нишесте, насищащо водата, в която се вари.
Според healthline.com, акуафаба съдържа много малко калории – между 3 и 5 калории за една супена лъжица.
Как можете да си приготвите акуафаба?
Акуафаба се приготвя много лесно и бързо. Ако използвате течността от готова консерва сварен нахут, ще са ви необходими само няколко минути. Ако варите нахута сами, ще ви отнеме малко повече време. Изсипете течността от консервата в чиста и суха купа, като прецедите нахута. Разбийте течността с миксер на бързи обороти, докато започне да наподобява белтъци на сняг с връх.
Ако варите сами нахута, процедурата е същата с тази разлика, че трябва да изчакате течността, която ще прецедите, да изстине напълно преди да я разбиете.