В червата ни е съсредоточена голяма част от микробиома на тялото. Полезните бактерии в червата са от ключово значение за здравето и доброто състояние на целия организъм. От тях зависят всички процеси в тялото. Когато полезните чревни бактерии не са в добро състояние, целият организъм страда. Затова е важно да се стараем да се храним така, че да осигурим на полезните си бактерии добра хранителна среда и всички вещества, от които те се нуждаят. От това зависи нормалното функциониране на всяка клетка и тъкан в нашето тяло.
Имунната система се влияе пряко от състоянието на чревната флора. Когато бактериите в червата не са достатъчно на брой или не са в добро състояние, имунитетът спада, а имунната система не успява да осъществява нормално всички свои функции.
В червата живеят милиарди бактерии, някои от тях добри, други лоши. За да бъдат в добра симбиоза и да работят в баланс, те се нуждаят от важни за тях хранителни вещества. Когато имунитетът е достатъчно добър, този баланс се поддържа. Когато имунитетът е нарушен, съществува риск лошите бактерии да се разраснат, да създадат дисбаланс в чревната флора и да предизвикат инфекции. Ето защо имунитетът и доброто храносмилане са в неразривна връзка.
Храните, на които е добре да се набляга за здрави черва, трябва да са пълни със здравословни мазнини, изобилие от фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, които да включвате ежедневно в менюто си.
Кои са храните, които подхранват полезните бактерии в червата?
Здравословни мазнини:
- Мазни риби;
- Авокадо;
- Зехтин;
- Ядки и семена;
- Орехи.
- Подправки:
- Джинджифил;
- Кардамон;
- Лют червен пипер;
- Куркума;
- Канела.
Богати на полифеноли храни (вид антиоксиданти):
- Горски плодове;
- Какао;
- Зехтин;
- Семена от чия;
- Ядки.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.