Кашуто е прекрасна ядка с вълшебен вкус. То е изключително полезно, затова е и препоръчително да се похапват по няколко ядки на ден. Примамливата мека текстура на кашуто и хубавият му вкус могат да ви увлекат да похапнете повече от необходимото количество. Това крие някои рискове за здравето.
Но преди това да отбележим, че кашуто притежава прекрасни хранителни качества. То е богат източник на цинк, желязо, манган, мед, протеини, полезни мазнини, според healthline.com. Кашуто е чудесен начин да намалите сърдечносъдовия риск, риска от диабет, както и да потиснете възпаленията в тялото. Благодарение на противовъзпалителните си свойства кашуто потушава локалните възпаления в клетките, намалявайки риска от възникване на дегенеративни и хронични заболявания.
Но както с всяка полезна храна, така и с кашуто не бива да се прекалява. В кашуто се съдържа голямо количество сол (натрий), най-вече в печеното осолено кашу, което може да повиши кръвното налягане. Това е особено опасно за страдащите от хипертония.
Кашуто е много богато на мазнини. Те са мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които по същество са полезни за организма, но в голямо количество могат да доведат до повишаване на теглото.
Прекомерното количество натрий, което може да получите, ако ядете прекалено много кашу всеки ден, допълнително създава условия за напълняване, тъй като предизвиква задържане на течности в организма, пише verywellfit.com.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.