Морковите са много полезен кореноплоден зеленчук. Те са невероятен източник на бета-каротин – антиоксидант с голямо значение за здравето на очите, кожата, косата, кръвоносните съдове, нервната система.
Свикнали сме да смятаме, че пресните зеленчуци и плодове са винаги по-здравословен избор от сготвения им вариант. Наистина ли е вярно това твърдение? Можем ли да сравним ползите за здравето от пресните моркови и сготвения им вариант?Морковите са чудесен пример за това как един и същи продукти може да има различни ползи за здравето, когато е поднесен по различни начини.
Пресните моркови са много богати на витамините А, С, К, минералите калций, желязо, както и множество фибри. Според клиника Кливланд, антиоксидантите в морковите помагат не само за зрението, но и в борбата с образуването на ракови клетки. Те са много важни и за сърдечносъдовата система, намалявайки риска от редица сърдечносъдови заболявания.
Наличието на витамини, минерали и антиоксиданти, както и въздействието им върху организма, зависят от това как се консумират продуктите и как са приготвени. Готвенето има най-голямо влияние върху бета-каротина и витамин С.
Как готвенето влияе на хранителните вещества в морковите?
Процесът на готвене може да повлияе върху качествата на хранителните вещества в морковите, според Scientific American, цитиран от healthdigest.com. При готвене, клетъчните стени на съединенията в морковите се разрушават. Това позволява на тялото ни да абсорбира веществата в тях по-лесно, отколкото ако бъдат консумирани сурови. Ако морковите се варят или готвят на пара, техните нива на антиоксиданти се повишават многократно, особено на каротеноидите.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.