Обикновеното измиване на плодовете и зеленчуците преди тяхната консумация не премахва изцяло бактериите, които могат да причинят куп неприятности, включително хранителни отравяния.
Те могат да проникват в листата и плодовете, и да станат недостъпни за отстраняване по механичен, понякога и с помощта на детергенти път.
Американци са намерили начин чрез облъчване да отстранят въпросните бактериални колонии, устойчиви дори и на химични вещества.
Те третират храната със сноп електрони, създавайки по този начин положителни и отрицателни заряди.
Последните увреждат генетичния материал на патогенните микроорганизми, включително E. coli и Salmonella.
Микробиолози са изследвали листата на зелената салата и спанака, нарязани и изложени на контакт с бактерии, сред които и E. coli.
Въведени са в листата чрез вакуум техника, след което последните са подложени на триминутно обливане с течаща вода, последвано от триминутно химическо въздействие или облъчване.
След микробиологични изследвания се оказва, че единствено последната методика осигурява пълноценно отстраняване на бактериите.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.