Тиквата е един от есенните дарове на природата. Нейните качества надскачат далеч прекрасния вкус и сладост, които притежава. Тиквата е изключително богата на витамини, минерали, антиоксиданти, бета-каротин, които оказват положително влияние върху здравето. Тя е бедна на калории, което позволява да се включва във всякакви режими на хранене. Можете да я похапвате без угризения.
Тиквата е благодатна, защото на практика може да се включи във всяко ястие, печиво, напитка, супа. Тя може да бъде заместител дори на брашното в различни рецепти.
Тиквата във всичките ѝ форми е препълнена с полезни вещества. Тя е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти и то с високо съдържание на тези вещества. Изключително богата е на фибри, което оказва положително влияние върху храносмилателната и имунната системи.
Тиквата трябва да заеме по-централно място в менюто ви тази есен, ако досега не сте я включвали активно в храненето си, защото тя може да допринесе в контрола на холестерола. Високото съдържание на фибри има именно такова влияние. Фибрите и антиоксидантите в тиквата са ценни и за сърдечносъдовата система, защото могат да допринесат в намаляването на сърдечносъдовия риск.
Тиквата съдържа високи нива на калий, витамин С и фибри, които имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Тези елементи допринасят и за контрол на кръвното налягане.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.