Учени успели да установят връзката между психическото състояние на човека и кулинарните му предпочитания, съобщи днес руският РБК daily.
Според изследователите, любителите на шоколада дълбоко в душата си всъщност са самотни и нещастни хора, в чийто живот липсват любов, състрадание, внимание...
Психотерапевтът Владимир Есаулов твърди, че пристрастието към млечните продукти пък издава потребност от ласки и грижи.
“Тази храна се асоциира с млякото на майката, а следователно и с онзи период от живот, когато сме защитени и обкръжени с любов”, казва Есаулов.
Всички вкусови пристрастия говорят за наличие на особени психологически потребности, твърдят учените.
Предпочитанието на твърди храни – орехи, твърди плодове, означава желание да побеждаваш.
Любителите на месото, особено говеждото, често пък били нервни и агресивни.
А хората, които основно предпочитат плодове и зеленчуци, имали спокоен и уравновесен характер.
Руският учен Александър Макаров твърди, че е установил най-тънките нюанси на влиянието на характера на избора на храна върху личностните качества на човека.
Според него доматите са храната на щедрите демократи с широка душа.
Краставиците са любима храна на чувствителните натури.
Зелето и фасулът се предпочитат от хора, които трябва да съберат смелост и решителност.
А онези, които се хранят само с зеленчуци, се страхуват от трудностите и са прекалено отстъпчиви.
Освен това начинът на приготовление на зеленчуците също говори много. Тези, които ги обичат сурови, са психически здрави и уравновесени.
В характера пък на любителите на киселото, пресоленото и маринованото имало явни тиранични нотки.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.