Ежедневната консумация на мазна извара помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, заяви д-р Михаил Гинзбург, диетолог, както и Сергей Агапкин, рехабилитатор, в ефира на телевизионния канал "Россия 1".
"Млечните мазнини съдържат малко количество пентадецилова киселина - колкото повече е тя в кръвта, толкова по-нисък е индексът на телесната маса и по-високо е съдържанието на добрия холестерол", обясняват лекарите.
Млечните продукти са богати и на метионин - аминокиселина, която регулира метаболизма на мазнините и подобрява възстановяването на съдовата стена.
Специалистите отбелязват също, че изварата с масленост от 5 до 18% процента е богата на витамини, особено на витамини А и D, които са отговорни за усвояването на калция.
Въпреки това експертите предупредиха, да се консумират не повече от 150-200 грама дневно.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.